La aniversarea a 9 ani de Fundația9, plecăm în turneu național. Caravana9 nu parcurge kilometri, ci distanțe dintre oameni. Aducem cu noi tot ce am învățat în acest timp despre cum să construim ecosisteme deschise către colaborări cu comunități diverse, mai mult sau mai puțin vizibile, unde cultura e vie, vulnerabilă, curajoasă — și, mai presus de toate, aparține societății. 

Venim să cunoaștem oameni noi. Să stăm de vorbă. Să ascultăm. Să construim, împreună cu artiști, jurnaliști și comunitățile locale o rețea vie de mici rezidențe culturale în mișcare, cu proiecții în aer liber, expoziții, ateliere și dezbateri, care repun cultura în centrul comunității. 

Nu toate vacanțele încep departe. Uneori, cele mai îndepărtate călătorii încep la câțiva pași de casă. Ne pregătim să ajungem în cât mai multe orașe ale țării. Vara asta pornim în turneu în primele 9: Timișoara, Suceava, Eforie Sud, Călărași, Reșița, Drobeta Turnu-Severin, Victoria, Siret, Brașov. 

Caravana9 transformă 9 orașe în destinații culturale vii, unde iei pulsul comunității, unde cultura iese în stradă, ideile circulă liber și întrebările rămân deschise. Caravana9 e felul nostru de a onora cei 9 ani de Fundația9 — și de a spune că arta, ideile și întâlnirile sunt peste tot acasă.

Cultura e vie. Cultura e în mișcare. Și, pentru o vară, poate fi la un colț de stradă chiar la tine în oraș.

Calendar CARAVANA9

  • Timișoara9 iulie – 10 august
  • Suceava10 iulie – 19 august
  • Eforie Sud12 iulie – 13 iulie
  • Călărași19 iulie – 20 iulie
  • Reșița31 iulie – 3 august
  • Drobeta Turnu-Severin8 august
  • Victoria10 august
  • Siret18 august – 18 septembrie
  • Brașov9 noiembrie - 30 noiembrie


RECOMANDATA

În fiecare joi, la ora 10:00, îți trimitem Recomandata9, îngrijită de Oana Filip — un newsletter cu tot ce merită să ai la îndemână: sugestii de lectură, film, teatru sau muzică, anunțuri de rezidențe, burse, joburi, cele mai bune articole de pe Scena9 și Școala9, plus evenimente speciale de la Rezidența9, dar și proiecte în lucru, privite de noi prin gaura cheii. 


Îți poți face abonament la Recomandata aici, iar vara asta caută-ne și prin țară: Caravana9 vine cu o cutie poștală mobilă, unde te așteptăm cu scrisori, gânduri și idei despre ce-am putea pune în mișcare, chiar la tine în oraș.

ATÂTA S-A PUTUT


Atâta s-a putut, o expoziție colectivă despre greșeală este un laborator al numărului 6 din revista Scena9. 


Curatoare: Ioana Pelehatăi, Ioana Cîrlig, Suzana Dan


În revista Scena9 #6 pe hârtie, vorbim cu deschidere și luciditate despre ce și cum greșim. În cuprinsul său, la care au contribuit zeci de jurnaliști, artiști, scriitori, cercetători și fotografi, încercăm să fim onești cu slăbiciunile noastre și înțelegători cu orbecăirile în căutarea unor soluții, multe imperfecte, altele iluzorii. Să ne luăm timp de gândire la consecințele erorilor noastre împreună și pe cont propriu, chiar dacă „nu am timp“ ne-a devenit mantră. Să nu întoarcem privirea, oricât de descurajatoare ar fi veștile despre realitate și oricât de bine ne-ar prinde să ne prefacem că nu vedem. Mai mult despre expoziție aici.

FRONT

 

FRONT - o densă și puternică expoziție de fotografie de război


Expoziția aduce împreună doi temerari ai frontului. O fotografă tânără stabilită în Ucraina, Larisa Kalik, o poetă disidentă cu un curaj nebun, care documentează de doi ani războiul pe cont propriu, la ea acasă, pe frontul ucrainean. Un fotograf român cu experiență de decenii pe numeroase fronturi ale lumii, de la Iugoslavia în anii ‘90, din Gaza și până în Ucraina în prezent, Vadim Ghirda.


În 2023, Ghirda a primit premiul Pulitzer pentru fotografie Breaking News, alături de alți cinci fotografi Associated Press, pentru imaginile lor „unice și urgente din primele săptămâni ale invaziei Rusiei în Ucraina”. În același an, Kalik a câștigat Premiul I la categoria Reportaj la Premiile Superscrieri pentru relatarea ei sensibilă și curajoasă de pe frontul din Donbas.Mai mult despre expoziție aici.


Avertisment: Imaginile din expoziție înfățișează explicit brutalitatea războiului și pot avea un impact emoțional puternic asupra privitorilor. Expoziția nu este recomandată tinerilor sub 18 ani.

BALANȚA


Filmul cult al lui Lucian Pintilie, restaurat de Fundația9.Filmul „Balanța” (1992) regizat de Lucian Pintilie este primul film românesc restaurat în format digital 4K de către BRD – Groupe Société Générale și Fundația9. 


Balanța, unul dintre filmele-cult ale anilor '90 și unul dintre cele mai bune filme din istoria cinemaului românesc, a căpătat o viață în plus, după ce pelicula originală a fost digitalizată în format 4K - rezoluție care permite proiecții la calitate foarte bună - și apoi restaurată. Dacă digitalizarea a avut loc în laboratorul Hiventy, din Franța, restaurarea a fost făcută în România, de studioul Avanpost Media. Procesul de restaurare a durat peste 6 luni, a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului și transpunerea filmului în format digital. Mai mult despre film aici.

CARE-I FAZA CU ARTA CONTEMPORANĂ


„Care-i faza cu arta contemporană?” este un program de ateliere experimentale și tururi ghidate ce își propune să apropie publicul tânăr de practicile și narațiunile artistice recente.


Destinat în special tinerilor, programul creează o experiență culturală interactivă și contribuie la formarea unui public nou, curajos, reflexiv și alert din punct de vedere critic. Inițiat în 2016, e o platformă de mediere culturală care înlocuiește explicațiile pretențioase cu dialogul sincer. Întrebăm împreună, explorăm, ne conectăm. Arta contemporană nu e un lux – e o oglindă vie și uneori incomodă, dar necesară.

DEZBATERI CULTURALE


Timișoara - Greșeli și soluții în cultură - dezbatere moderată de Ioana Pelehatăi (editor Scena9)

Călărași - REZOLVAT. Soluții în educație - dezbatere moderată de Andreea Archip (editor Școala9)

Siret - În lupta cu dependența, suntem singuri - discuție despre problema adicției în România - în parteneriat cu UPT și UVT

Brașov - În lupta cu dependența, suntem singuri - discuție despre problema adicției în România - în parteneriat cu UPT și UVT

Brașov - Greșeli și soluții în cultură - dezbatere moderată de Ioana Pelehatăi (editor Scena9)

CINE COMUNITARE


La Rezidența9, am învățat că o masă împărtășită poate fi mai mult decât un prilej de a mânca împreună — poate fi un gest de rezistență, grijă și conectare. Împreună, încercăm să construim o atmosferă în care hrana, poezia și prezența se așază pe aceeași farfurie. 


Caravana9 duce mai departe acest obicei — în fiecare oraș, întindem mese lungi unde se adună povești, roade locale și relații care cresc firesc, de la un capăt la altul al mesei.


BIBLIOTECA9

Caută biblioteca mobilă F9 la fiecare oprire a Caravanei9!


De peste 9 ani, Scena9.ro este una dintre cele mai importante platforme de jurnalism cultural din România, un loc unde găsești reportaje, interviuri, eseuri, cronici și povești despre ce mișcă lumea artelor și a ideilor contemporane. De peste 7 ani, publicăm și o revistă tipărită, care adună la un loc voci, imagini și reflecții în jurul unor teme mari — de la migrație și muncă, la greșeală și memorie colectivă.


În Caravana9, aducem cu noi o bibliotecă mobilă, unde găsești întreaga colecție de reviste Scena9, ziarul Rezolvat, dar și alte publicații independente. Poți răsfoi, poți recomanda altora, poți achiziționa (online) — pentru că poveștile bune circulă cel mai bine atunci când își găsesc drumul din mână în mână.