Rezidența9 a fost inițial un Hotspot Cultural creat de BRD – Groupe Société Générale în 2016, când și-a deschis porțile ca sediu central Noaptea Albă a Galeriilor din acel an. De atunci și-a continuat și diversificat activitatea devenind în timp centrul de cultură contemporană de astăzi, amplasat într-o clădire monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Imobilul datează din 1890 și a fost un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Cunoscută și drept Vila Rodizio, are șase încăperi la parter date în folosință pentru expoziții și proiecte și o curte generoasă deschisă publicului.
Rezidența9 a devenit în timp un spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim. Un spațiu de exprimare, explorare și experiment pentru creatori, dar și unul deschis dialogului intergenerațional și comunităților care au nevoie să se întâlnească. Rezidența9 își asumă rolul de centru cultural din centrul orașului, un spațiu plurivalent, mai mult decât o galerie sau un muzeu, care are ca scop de a face accesibilă cultura unui public larg, printr-o programare de evenimente cu intrare gratuită și o atenție sporită alocată medierii culturale (prin „Care-i faza cu arta contemporană?” și publicații ale expozițiilor)
Rezidența9 își propune să devină un spațiu de coagulare a comunităților din jurul ei, de la vecinii din zona cartierului Icoanei, la comunitatea de artiști, de generații diferite, gânditori, activiști. În afara Bucureștiului, Rezidența9 își extinde o rețea de parteneri organizaționali (naționali sau internaționali) pentru a dezvolta proiecte colaborative sau a itinera proiecte proprii în alte spații.
În 9 ani de existență, Rezidența9 a adus plus valoare în domeniul cultural prin conținutul original al unor expoziții și proiecte multianuale proprii, Din 2025, Rezidența9 își propune și un demers de susținere a unei noi generații de curatori și manageri culturali prin a acorda mentorat și susținere unei echipe tinere în vedere producției unei expoziții (colaborare cu asociația GenF).
Rezidența9 își asumă rolul de centru cultural din centrul orașului, un spațiu plurivalent, mai mult decât o galerie sau un muzeu, care are ca scop de a face accesibilă cultura unui public larg, printr-o programare de evenimente cu intrare gratuită.