Rezidența9 a fost inițial un Hotspot Cultural creat de BRD – Groupe Société Générale în 2016, când și-a deschis porțile ca sediu central Noaptea Albă a Galeriilor din acel an. De atunci și-a continuat și diversificat activitatea devenind în timp centrul de cultură contemporană de astăzi, amplasat într-o clădire monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Imobilul datează din 1890 și a fost un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Cunoscută și drept Vila Rodizio, are șase încăperi la parter date în folosință pentru expoziții și proiecte și o curte generoasă deschisă publicului.

Rezidența9 a devenit în timp un spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim. Un spațiu de exprimare, explorare și experiment pentru creatori, dar și unul deschis dialogului intergenerațional și comunităților care au nevoie să se întâlnească. Rezidența9 își asumă rolul de centru cultural din centrul orașului, un spațiu plurivalent, mai mult decât o galerie sau un muzeu, care are ca scop de a face accesibilă cultura unui public larg, printr-o programare de evenimente cu intrare gratuită și o atenție sporită alocată medierii culturale (prin „Care-i faza cu arta contemporană?” și publicații ale expozițiilor) 


Rezidența9 își propune să devină un spațiu de coagulare a comunităților din jurul ei, de la vecinii din zona cartierului Icoanei, la comunitatea de artiști, de generații diferite, gânditori, activiști. În afara Bucureștiului, Rezidența9 își extinde o rețea de parteneri organizaționali (naționali sau internaționali) pentru a dezvolta proiecte colaborative sau a itinera proiecte proprii în alte spații. 


În 9 ani de existență, Rezidența9 a adus plus valoare în domeniul cultural prin conținutul original al unor expoziții și proiecte multianuale proprii, Din 2025, Rezidența9 își propune și un demers de susținere a unei noi generații de curatori și manageri culturali prin a acorda mentorat și susținere unei echipe tinere în vedere producției unei expoziții (colaborare cu asociația GenF). 


Rezidența9 își asumă rolul de centru cultural din centrul orașului, un spațiu plurivalent, mai mult decât o galerie sau un muzeu, care are ca scop de a face accesibilă cultura unui public larg, printr-o programare de evenimente cu intrare gratuită. 

În anii 2018-2025, Rezidența9 a creat și oferit publicului larg:

  • Expoziții proprii17
  • Proiecte multianuale proprii7
  • Proiecții de film100+
  • Conferințe și discuții200+
  • Expoziții invitate35+
  • Public3.000+
  • Colaboratori300+

Proiecte multianuale în curs

Programul anual al Rezidenței cuprinde expoziții (producție proprie, în colaborare sau găzduite), proiecții de filme, performance-uri, discuții, tururi ghidate, ateliere, activități de mediere culturală, activități comunitare și proiecte intersecționale, menite să apropie publicul larg de cultura contemporană și să încurajeze dialogul între generații și comunități. 

FRAME10 (2021 - prezent)

Conectează scena efervescentă a artei contemporane românești cu noile generații de artiști și tineri interesați de demersuri și practici culturale autohtone. Ne propunem să creăm un spațiu pentru dialog critic și reflecție, cu scopul de a marca momentul prezent și a sprijini evoluția sectorului cultural, printr-o serie de întâlniri lunare live la R9 cu oameni de cultură dintr-un domeniu cultural și publicul tânăr. Prima ediție (2021) a avut ca temă fotografia și l-a avut curator pe Michele Bressan. Mihai Mihalcea a curatoriat a doua ediție, dedicată artelor performative. Al treilea an de proiect este dedicat cărții și editurilor independente, curatoriat de Vlad Niculescu. 

DEGETE VERZI (2020 - prezent)

Are ca scop principal apropierea oamenilor de spațiile naturale din oraș și promovarea unui mod de viață sustenabil și comunitar. Proiectul integrează două componente-cheie: gradinăritul urban și explorarea zonelor verzi din cartier, împreună cu participarea activă a comunității locale printr-o serie variată de evenimente culturale. Acest proiect de ecologie urbană și popularizare de practici verzi a început în 2021 și se desfășoară de-a lungul sezonului cald, când comunitatea Rezidența9 participă la dezbateri, prezentări, ateliere practice și cine comunitare în grădina R9. Degete Verzi reînvie tradiția grădinilor deschise oamenilor din cartierul Icoanei, cunoscut în istoria recentă și ca fiind „cartierul grădinilor”. 

CINEVARA (2019 - prezent)

Scopul selecției de filme CINEVARA este de a prezenta titluri semnificative din diverse perioade istorice și culturi, care au influențat gândirea contemporană și au abordat teme universale. Filmele în sine explorează aspecte sociale, filosofice, politice și culturale, oferind perspective autentice și provocatoare, iar experiența de a participa la proiecții nocturne de filme rare în grădina R9, în fiecare vară, este unică. Început în 2019, primele ediții au fost curatoriate de Richard Peña, critic și profesor de film la Columbia University School of The Arts. Ediția din 2024 de Ana Szel, Ștefan Ristea, Lili Chapelan, iar în 2025 Cinevara aduce împreună cinefili din diverse domenii, sub tema „escape from reality”. CINEVARA aduce înapoi bucureștenilor și o practică pierdută din cauza lipsei spațiilor, a proiecțiilor de filme în aer liber, în cartiere. 

AICI.ACUM (2019 - prezent)

Este o declarație despre starea actuală a culturii contemporane în România venită din partea tinerei generații de artiști, care recontextualizează și redescoperă patrimoniu cultural recent, micro-culturi sau niște care influențează societatea în care trăim cu totul. Prezentat în formatul unei expoziții, AICI.ACUM deschide cu participarea a mai multor curatori invitați un dialog activ între diferite domenii culturale (arte vizuale, cinematografie, muzică, literatură, etc). Expoziții AICI.ACUM: Aici.Acum (dedicată artiștilor ucraineni 2020-2021), Post Punk (influența culturii de nișă punk, 2021), Timpuri Noi (influența culturii SF, 2021) - itinerată la Indecis, Timișoara (2023), A.F.R.O.N.T. (elementele culturii hip-hop, 2024), totul trece (dedicată vanității, 2025). 

CARE-I FAZA CU ARTA CONTEMPORANĂ (2016 - prezent)

Este un proiect multianual de mediere culturală bazat pe conținutul expozițiilor sau al proiectelor de la Rezidența9 (dar și în deplasare). CFAC identifică modalități inovatoare de a facilita înțelegerea și aprecierea diversității culturale prin intermediul artei și expozițiilor și se bazează pe o abordare participativă, prezența unor experți/mediatori/artiști și narațiuni bazate pe poveste. Pentru a extinde impactul proiectului, se utilizează platforme digitale și canale de comunicare online. A fost inițiat în 2016 de către Noaptea Albă a Galeriilor pentru a promova comunicarea și accesul la cultura contemporană pentru persoane din medii și generații diferite. În 2025, curatoarea proiectului este artista Lea Rasovszky. 

Proiecte încheiate

INTERSECȚIILE DE MIERCURI (2016 - 2022)

O călătorie prin cultura contemporană locală, cu artiștii, gânditorii, proiectele care ne clădesc lumea, ghidată de Svetlana Cârstean. Întâlniri recomandate: Vintilă Mihăilescu (2018), Mihnea Mihalache Fiastru (2018), Constantin Vică (2020), Mircea Cărtărescu (2020), Tatiana Țîbuleac (2021), Katia Pascariu (2021). 

POST-MUZICA (2019-2023)

O arhivă audiovizuală unică a muzicii experimentale contemporane românești, curatoriată de Mitoș Micleușanu. Câteva episoade: Diana Miron - Post Muzica #22, Cosmin Nicolae - Post Muzica #29, Silent Strike - Post Muzica #28, Makunouchi Bento - Post Muzica #34

ARTISTS ROOMS (2020 - 2023)

Dezvoltat ca o structură de finanțare sub forma unor granturi adresate comunității creative din România pe durata lockdown-ului din 2020, numele acestui proiect a fost inspirat de arhitectura din interiorul R9 și compartimentarea spațiului în traseul căreia pot fi construite 6 povești / 6 perspective diferite inspirate de procesul creativ al artiștilor invitați. În 2023, proiectul a mai avut o iterație Then & Now în 2023, care a urmărit evoluția a 6 artiști prin lucrări de arhivă din colecțiile BRD Groupe Société Générale și lucrări actuale ale artiștilor. 

Where Art Thou (2021 - 2022)

Proiect multianual conceput în jurul artei, științelor sociale și umanismului, în care tehnologia este văzută  atât ca o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și ca o sursă de inspirație pentru artiști și manageri culturali. WhAT a propus publicului un program de conferințe și ateliere despre conexiunile existente între artă, noile tehnologii și societate, în parteneriat cu diferite organizații a căror expertiză în zona culturală și cea a noilor tehnologii (Amural Festival - Brașov, Simultan Festival Timișoara, și cu sprijinul rețelei EUNIC România. 

Outside Histories (2019 - 2024)

Proiectul, inițiat de Asociația Ephemair (Noaptea Albă a Galeriilor) a lăsat frâu liber artiștilor pentru a crea lucrări efemere de artă stradală pe pereții curții Rezidența9. În 2019 artiștii care au contribuit au fost Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. În 2020 s-au alăturat Sorina Vazelina și Nina Jovanović (care avea la momentul respectiv 7 ani), în 2021 au fost completați de lucrări de la Alexandru Radvan și Robert Obert. În 2024, cu ocazia expoziției despre hip hop A.F.R.O.N.T, artiștii inițiali Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S au venit cu intervenții peste lucrările lor. 

Expoziții proprii

totul trece (2025)

Nouă artiști contemporani care propun instalații, obiecte și intervenții despre felul în care vanitatea ne locuiește viața interioară și felul în care ne raportăm la propriul corp, la obiecte, la ceilalți. Uneori discretă, alteori stridentă, vanitatea se insinuează ca o forță tăcută care ne modelează identitatea, ne protejează vulnerabilitățile sau le camuflează în forme estetizate. Curatoare: Georgia Țidorescu & Suzana Dan. Artisți: Andrei Arion, Irina Bako, Timotei Drob, Mark Formanek, Thea Lazăr & Lorena Cocioni, Adriana Preda & Cătălin Velea, Andriana Oborocean.

Miriam Răducanu: o expoziție - arhivă cu senZ (2024)

Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 au organizat o expoziție amplă dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști. Expoziția a prezentat parcursul artistic al coregrafei pe o perioadă de jumătate de secol și aduce pentru prima dată împreună documente fotografice și videografice, care au fost recuperate atât din arhive publice din România (Arhivele TVR și ANF, Arhivele Teatrului Țăndărică, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic), cât și din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Răducanu din anii ’60 până astăzi, precum Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu și Ioan Tugearu, precum și din arhiva personală a coregrafei. Concept: Corina Cimpoieru și Vava Ștefănescu. Curatoare: Corina Cimpoieru, Suzana Dan, Mihaela Michailov. Artiști invitați: Alexandra Gulea (video-montaj), Vlaicu Golcea (restaurare sunet & muzică), Mircea Albuțiu (film), Gigi Căciuleanu (spectacol), Mădălina Dan (performance), Ștefania Ferchedău (prezentare), Lari Giorgescu (performance).

FRONT (2024)

Expoziție de fotografie de război concepută & realizată de Scena9, împreună cu Rezidența9. O fotografă tânără stabilită în Ucraina, Larisa Kalik, o poetă disidentă cu un curaj nebun, care documentează de doi ani războiul pe cont propriu, la ea acasă, pe frontul ucrainean. Un fotograf român cu experiență de decenii pe numeroase fronturi ale lumii, de la Iugoslavia în anii ‘90, din Gaza și până în Ucraina în prezent, Vadim Ghirda. Fotografiile lor ne permit să vedem realitatea războaielor contemporane, efectele lor devastatoare asupra vieților oamenilor din teritoriile asediate și ne îndeamnă la reflecție asupra stării lumii în care trăim. Expoziție curatoriată de Ioana Cîrlig, a fost itinerată la Hei Timișoara (2024) și la Zpațiu Chișinău (2025).

Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv (2019)

Expoziție dedicată operei artistului Hans Mattis Teutsch (1884 - 1960), care aparține avangardei istorice europene. Curatoriată de Mircea Nicolae, expoziția pornește de la conținutul cercetării interdisciplinare a artistului Szilárd Miklós asupra lucrărilor realizate de Hans Mattis Teutsch. Cercetarea se axează pe ultima perioadă de producție artistică a lui Mattis Teutsch desfășurată în România aflată sub regimul comunist și urmărește percepția acestor lucrări în practica muzeală și patrimonială din România și Ungaria, din 1960 până astăzi. Nu în ultimul rând, expoziția reprezintă o alternativă la absența unor cercetări instituționale muzeografice asupra operei târzii a lui Mattis Teutsch. Expoziția a fost itinerată la Muzeul Kassák din Budapesta (2020). 


Echipa

Suzana Dan

directoare artistică Rezidența9

Suzana Dan trăiește și lucrează în București. Activitatea ei creativă atinge multiple niveluri profesionale, de la cel de artist până la cel de manager cultural. Interesată de procesul colaborativ și de comunități din diverse arii, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, lucrează cu egală pasiune alături de artiști activi în diverse domenii culturale sau specialiști din alte domenii. Pasionată de comunitatea creativă și nu numai, explorează și colaborează cu diferite spații, de la cele auto-gestionate de artiști până la mari instituții muzeale, ceea ce a condus-o să inițieze în 2007 NAG, Noaptea Albă a Galeriilor. Cu optsprezece ediții la activ NAG este în prezent cel mai longeviv eveniment din România dedicat culturii contemporane și comunității creative din România. Din 2016, este implicată direct în procesul de formare a centrului de cultură contemporană Rezidența9, al cărui manager a devenit în 2018. În prezent, coordonează Rezidența9.

Augustina Stanciu

manager de producție Rezidența9

Augustina Stanciu a făcut costume și decoruri pentru câteva dintre cele mai cunoscute producții românești din ultimii ani („Cea mai fericită fată din lume”, „Toată lumea din familia noastră”, „Câini”), , printre care o muncă incredibilă la scenografia pentru „Aferim!”. La Rezidența9 este manager de producție.

Sorin Grigoreanu

suport tehnic Rezidența9

Din 2013, Sorin Grigoreanu e pasionat de vinuri: a lucrat într-un wine bar în care fiecare vin era o poveste și erau vreo 900 la un loc. Cum de mic i-a plăcut să înțeleagă cum funcționează jucăriile și calculatoarele, în ultimii ani s-a îndreptat mult și către tehnica audio-video. La Rezidența9, Sorin este suportul tehnic al oricărei expoziții/proiect și omul de butoane pentru toate transmisiunile live pe social media ale discuțiilor de la Rezidența9. 

Galerie foto

  • 74404300 2857195217626842 5164855635531005952 n
  • 76937840 2509406022716733 3874717484959399936 n
  • 78177986 2515282698795732 2896183833097404416 n
  • 86737033 2599878433669491 6449850902068068352 n
  • 128951866 2875912456066086 7307080380181981312 n 2
  • 134099120 2897421033915228 3949526117202117533 n
  • 166742648 2970077749982889 8295964477329327895 n
  • 166797080 2970076589983005 2925735678260607279 n
  • 197522300 3025889701068360 3254148393642146453 n
  • 200093405 3030284177295579 2870668019855009722 n
  • 211621938 3046787698978560 7943174855619350239 n
  • 211737494 3046787212311942 7854147294442587877 n
  • 211740655 3046787408978589 5263168046210279538 n
  • 211743814 3046786832311980 8829355189787626553 n
  • 212006656 3046786838978646 4738468512533487605 n
  • 223961938 3062148754109121 539609801398106776 n
  • 269958325 3182148452109150 7300446314264387294 n
  • 270214585 3182148348775827 5941792088844175938 n
  • 278572814 3272251766432151 6840303336270297214 n
  • 289671254 3315394195451241 1817062073536110850 n
  • 310151455 3396953050628688 6849820873021822504 n
  • 345248164 638689747593850 1797690780123160698 n
  • 345254272 621095216606648 2499909789153645325 n
  • 366811233 277100058296065 2008258741727170769 n
  • 376818935 293640679975336 8258910017968974683 n
  • 380975259 299804386025632 2550904023339900347 n
  • 381026552 305511048788299 1324213002769636494 n
  • 385783618 305513725454698 1121440086074393368 n
  • 465647905 9169135496432751 1251032884820980078 n
  • 466681289 9659782460705116 8858186713293957666 n
  • 467178028 9659782467371782 6407537783064974465 n
  • 468280319 10233612661156016 235484162921211743 n
  • 483969456 632611809411553 642247832521281804 n
  • 484120069 632611762744891 6514270817348939069 n
  • 484137703 632611726078228 7314416646456371084 n
  • 484309889 632611712744896 74507833707445005 n
  • 484748003 632611692744898 5842687050879578816 n
  • 484385519 632890899383644 4799921940428571159 n
  • 484869474 632868676052533 8082515476616922051 n
  • 484828706 632868306052570 4827781413100982050 n
  • 484915439 632868672719200 2707596005891899594 n
  • 484916520 632868749385859 8687952246293977123 n
  • 490847683 23873636322222759 1057469086078562883 n
  • 491953375 664404676232266 5526385473261978177 n
  • 491960925 664404126232321 8767980804748675888 n
  • 492302190 664404082898992 1236481118371148942 n
  • 493042750 664405159565551 4716126018620138029 n
  • Cfac2
  • Copy of Copy of KLA04040
  • Copy of Copy of KLA05450
  • Copy of KLA03482
  • Copy of KLA04446
  • Copy of KLA04474
  • Copy of KLA06512
  • DEGETE VERZI
  • Degete Verzi1
  • Copy of KLA06891
  • Copy of KLA06961
  • Intersectii
  • Front2
  • KLA00721
  • KLA01028
  • KLA01362
  • Miriamraducanu
  • One minute older
  • Singur in atelier unarte
  • Punga cu pungi
  • Search & Research RO 06 10.10.2017 (photo credits Iulian Alexandru Popa)
  • Suzana
  • STICLE PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI LITERATURĂ
  • Timpurnoi
  • Where art thou
  • Timpuri noooi