Platforma Școala9 a pornit ca un demers de susținere a modernizării educației preuniversitare, un spațiu care reunește idei și lansează o provocare la dialog tuturor actorilor – echipa aduce împreună jurnaliști cu experiență, profesori, părinți și pasionați de educație de toate vârstele, factori de decizie, profesioniști curioși, creativi și oameni de comunicare – cu privire la direcția în care se îndreaptă educația din România.
Școala9 a fost inițiată de BRD - Groupe Société Générale în 2018, ca un proiect al echipei editoriale DoR (Decât o Revistă), coordonat de redactorul-șef Georgiana Ilie. În 2020, proiectul a intrat sub coordonarea editorială a redacției Libertatea, cu Andreea Archip ca redactor-șef. Din 2024, Școala9 este coordonată de Fundația9. Mai multe detalii despre asta găsești la secțiunea Echipă.
Școala9 este un proiect editorial independent dedicat educației preuniversitare, un demers axat pe soluții, care documentează și comentează situația învățământului din perspective multiple. Un forum al ideilor despre educație care pornește din interiorul sistemului, dinspre specialiști, profesori, elevi și părinți. Citește mai multe în manifestul Școala9.
Cuvinte cheie: învățare, educație continuă, jurnalism de soluții.
Școala9 crede în educație ca proces continuu, toată lumea învață, indiferent de care parte a ecranului se află. Relevante sunt argumentele, experiența și experiențele. Vârsta, ierarhiile și titlurile, nu. Școala9 crede în transparență. Greșeala și eșecul sunt naturale. Refuzul de a vorbi despre ele este profund dăunător. Școala9 crede în cooperare, pentru că educația cere o mobilizare a tuturor resurselor și oamenilor, din sectorul administrativ, neguvernamental, business și stake holderii cei mai importanți din teren: profesori, părinți, elevi.
În 2024, reportajul „Cătunul care și-a dorit o școală” a fost distins cu Premiul Juriului în cadrul Premiilor Superscrieri și documentarul video pe același subiect a fost nominalizat la categoria Video. De asemenea, de-a lungul vremii, jurnaliști din redacție sau colaboratori au fost nominalizați sau premiați la diferite categorii din Superscrieri.
Jurnaliștii Școala9 au susținut cursuri cu elevi și studenți în școli sau online și au susținut colaborările jurnalistice care s-au concretizat în articole. Prin campanii media susținute, publicația a prezentat modele educaționale din toată lumea și a oferit o voce specialiștilor români și internaționali.