Platforma Școala9 a pornit ca un demers de susținere a modernizării educației preuniversitare, un spațiu care reunește idei și lansează o provocare la dialog tuturor actorilor – echipa aduce împreună jurnaliști cu experiență, profesori, părinți și pasionați de educație de toate vârstele, factori de decizie, profesioniști curioși, creativi și oameni de comunicare – cu privire la direcția în care se îndreaptă educația din România. 

Școala9 a fost inițiată de BRD - Groupe Société Générale în 2018, ca un proiect al echipei editoriale DoR (Decât o Revistă), coordonat de redactorul-șef Georgiana Ilie. În 2020, proiectul a intrat sub coordonarea editorială a redacției Libertatea, cu Andreea Archip ca redactor-șef. Din 2024, Școala9 este coordonată de Fundația9. Mai multe detalii despre asta găsești la secțiunea Echipă.

Școala9 este un proiect editorial independent dedicat educației preuniversitare, un demers axat pe soluții, care documentează și comentează situația învățământului din perspective multiple. Un forum al ideilor despre educație care pornește din interiorul sistemului, dinspre specialiști, profesori, elevi și părinți. Citește mai multe în manifestul Școala9.


Cuvinte cheie: învățare, educație continuă, jurnalism de soluții.


Școala9 crede în educație ca proces continuu, toată lumea învață, indiferent de care parte a ecranului se află. Relevante sunt argumentele, experiența și experiențele. Vârsta, ierarhiile și titlurile, nu. Școala9 crede în transparență. Greșeala și eșecul sunt naturale. Refuzul de a vorbi despre ele este profund dăunător. Școala9 crede în cooperare, pentru că educația cere o mobilizare a tuturor resurselor și oamenilor, din sectorul administrativ, neguvernamental, business și stake holderii cei mai importanți din teren: profesori, părinți, elevi. 

În 2024, reportajul „Cătunul care și-a dorit o școală” a fost distins cu Premiul Juriului în cadrul Premiilor Superscrieri și documentarul video pe același subiect a fost nominalizat la categoria Video. De asemenea, de-a lungul vremii, jurnaliști din redacție sau colaboratori au fost nominalizați sau premiați la diferite categorii din Superscrieri.

Jurnaliștii Școala9 au susținut cursuri cu elevi și studenți în școli sau online și au susținut colaborările jurnalistice care s-au concretizat în articole. Prin campanii media susținute, publicația a prezentat modele educaționale din toată lumea și a oferit o voce specialiștilor români și internaționali. 

Școala9 în cifre

  • Articole publicate2000+
  • Colaboratori200+
  • Afișări/an~ 1,2 mil

Teme abordate & proiecte

REZOLVAT

Primul proiect de jurnalism din soluții în educație din România a fost lansat pe 25 iunie 2024. REZOLVAT încearcă să aducă profunzime și mai multă înțelegere față de provocările din educația românească, și mai ales, soluții pentru situații reale din teren. Din interviuri cu practicieni din societatea civilă, specialiști din universități, instituții de la noi și la nivel global adăugăm un strat esențial documentării jurnalistice: ce poate fi făcut și cum? Până acum, REZOLVAT  a avut ca teme abandonul școlar, literația și literația științifică. 

Școala9 în căști

Materiale de pe Școala9 te așteaptă și-n format audio, de podcast, ca să le poți „citi” din mers. 

BAC Planner

Trei profesori au pregătit pentru elevii de liceu un plan detaliat de învățare, pe săptămâni, la materiile principale de examen: Limba și Literatura Română, Matematică și Istorie. Seria din 2023, seria din 2024, seria din 2025

ALT-Școala

Școala9 analizează aplicații și modele online alternative care ajută la învățare. 

(ne)PERMIS

Școala9 și Law-Z trec prin regulamentele și legile scorțoase și le aduc într-o formă ușor de înțeles pentru elevi. Pe site, Instagram și TikTok. 

Fricile pe care le învățăm la școală

Când generațiile, manualele și programele se schimbă, ce frici sunt tot acolo? 

Echipa

Din echipă au făcut parte, în timp, din redacția DoR Georgiana Ilie, Maria Bercea, Nicoleta Coșoreanu, Anca Iosif, Nicoleta Rădăcină, în colaborare cu Roxana Stan, Irina Tacu, Ana Maria Ciobanu, Elena Văduva, iar din redacția Libertatea Andreea Ofițeru și Florinela Iosip, Medeea Stan și Adelina Mărăcine, George Herlaș. În prezent, echipa este formată din Andreea Archip, Raluca Cristea și Cristina Radu.

Andreea Archip

editoare coordonatoare Școala9

A terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, a fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul Andreei a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

Cristina Radu

reporteră Școala9

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. Din 2018 învață să vadă poveștile din spatele știrilor, ca reporter Libertatea. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, și acoperă domeniul administrației publice locale. Îi place Harry Potter, are doi motani răsfățați și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

Raluca Cristea

reporteră Școala9

Raluca Cristea este studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pentru ea, cea mai grea întrebare rămâne „De ce ai ales jurnalismul?”. E o întâmplare fericită faptul că și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism, dar nu e întâmplător că alege să o facă cu pasiune. A publicat texte din domeniul educație, în special, și în paralel este copywriter la un post național de radio.

Galerie foto

  • Scoala tufanu vacanta p 52
  • Scoala tufanu 2024 p 189
  • Scoala tufanu vacanta p 54
  • LRS02387
  • Copy of LRS00573