Ideea de Scena9 ca publicație culturală cu focus pe artele spectacolului a apărut și a fost pilotată în 2015, la inițiativa departamentului de comunicare al BRD - Groupe Société Générale. Dorind să extindă gama de subiecte acoperite de publicație, inițiatorii proiectului au venit cu ideea de a crea o echipă de jurnaliști independenți, cu backgrounduri diverse. Pentru recrutarea echipei i-au dat mână liberă Luizei Vasiliu, la momentul respectiv redactor-șef interimar al publicației culturale „Dilema Veche”. După ce s-a asigurat că publicația va avea întotdeauna garantată libertatea și independența editorială în relația cu finanțatorul, Luiza Vasiliu a adus laolaltă un grup de jurnaliști cu experiență în presa independentă, pe teme de mediu și cultură urbană: pe Andra Matzal, Ioana Pelehatăi, Vlad Odobescu și Răzvan Chiruță, în locul căruia a venit Ionuț Dulămiță. Pe 16 mai 2016, Scena9 a spus „hello, world!” internetului, cu o serie de articole despre superstaruri ale Noului Cinema Românesc, stand-up, adolescență, locuire. Pe 16 mai 2025, Scena9 împlinește 9 ani de existență.

În prezent, Scena9 este o publicație care radiografiază viața culturală din România (și nu numai). Face ordine în actualitatea culturală, scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul artistic de la noi. Incită la dialog zone care, de obicei, nu se intersectează.

Scena9 este deopotrivă un cotidian digital și revistă anuală tipărită. Până în prezent, Scena9.ro a publicat mai bine de 4.500 de materiale jurnalistice extrem de variate ca format și conținut, prin care radiografiază fenomene culturale importante ale momentului (în România și nu numai), idei care stârnesc dezbateri în spațiul public și voci pertinente ale tinerelor generații de creatori. Numărul de vizualizări înregistrate anual de Scena9.ro variază între 800.000 și 1,2 milioane. Din echipa editorială fac parte jurnaliști, fotografi, artiști multimedia, graficieni și ilustratori cu experiență bogată în domeniilor lor și cu contribuții solide la jurnalismul românesc, mulți dintre ei câștigători de premii și burse jurnalistice. În fiecare an, materiale publicate de Scena9 s-au regăsit printre cele premiate în cadrul Galei Premiilor Superscrieri, cea mai importantă competiție dedicată jurnalismului românesc. Alături de membrii redacției, pe Scena9.ro au semnat până acum peste 700 de scriitori, artiști, cercetători importanți din România și din străinătate.

Echipa Scena9 este formată din jurnaliști-curatori ai fenomenului cultural și o listă incredibilă de colaboratori (peste 600 în 9 ani de existență). Împreună stau cu ochii pe fenomenele socio-culturale ale momentului, pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, cărora le urmăresc proiectele și evoluția. Sunt atenți la vocile mai puțin auzite, cu o preocupare pentru problemele sociale ale comunităților vulnerabile cărora le dau o platformă de exprimare.

Scena9 în cifre

  • Articole publicate4500+
  • Colaboratori600+
  • Afișări pe an~1,2 mil

Proiecte editoriale și teme mari

DEZinfo

Un proiect editorial dedicat pericolelor dezinformării, a fost co-finanțat de Departamentul de Stat al S.U.A.

București înconjurător

Un proiect editorial pe teme de mediu, a fost câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).

Oameni, nu cifre

Un proiect editorial pe tema migrației, este conceput de Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Institutul de Istorie Orală al Universității Babeș-Bolyai și Scena9, și finanțat cu sprijinul European Philanthropic Initiative for Migration (EPIM).

Soluții

Un proiect editorial în curs de publicare, are ca focus jurnalismul de soluții, este realizat în parteneriat cu redacții din alte șase țări europene și finanțat prin intermediul Journalism Fund. 

Adicții

Serie de articole despre dependență în România lui 2025.

Seria Noii cititori

Recenzii de cărți de la adolescenți și pre-adolescenți. 

Focus În afara bulei

Comunități din afara centrului, orașe mici, mediul rural, curiozități și conspirații.

Focus natură și mediu: Bucureștiul înconjurător

Risipă alimentară, criza apei, schimbări climatice și pozițiile politicienilor în raport cu ele. 

Focus muncă

Cum muncim, meserii pe cale de dispariție, abuzuri la muncă, proteste ale lucrătorilor culturali, podcastul „100% legal” despre femeile care muncesc ca îngrijitoare în Austria și abuzurile la care sunt supuse. 

Sunt în casă cu răul

Universități fără hărțuire

Despre abuzuri sexuale în sistemul universitar.

Serii audio

Cernobîl (2025)

Miniserie audio despre cum se vede zona de excluziune nucleară, în urma invaziei ruse din 2022.

mame (2023 - 2024)

Serie de interviuri despre maternitate în România, de Oana Sandu și Ana-Maria Ciobanu. Sezonul 2023, Sezonul 2024

Cel mai bun film prost (2021)

Un mystery podcast despre micile mari eșecuri ale zilelor noastre.

Natural (2021)

O călătorie audio poetică prin rezervații din România, pentru a înțelege de ce relația noastră cu natura e așa de fragilă.

Copiii Revoluției (2019)

Un documentar audio despre Revoluția din 1989, așa cum și-o amintesc oameni care atunci erau copii sau adolescenți.

Americanii (2018)

Serial audio despre primul val de români care-au plecat în America la început de secol 20 ca să-și caute o viață mai bună.


Serii video

Reciproc (2024)

Serie de dialoguri video care aduce față în față creatori din domenii și generații diferite și îi invită să se intervieveze reciproc. 

Bears Uncovered (2024)

Un documentar amplu, în care o echipă internațională de jurnaliști a călătorit în România, Slovenia, Albania, Kosovo și Italia, pentru a cerceta de ce oamenii și urșii își împart din ce în ce mai greu teritoriul.

Și animalele? (2024)

Serie video despre relațiile oamenilor cu animalele cu care-și împart viața.

Park Life (2023)

Serie video cu parcuri bucureștene (IOR, Delta Văcărești, pajiștea Petricani, Parcul Pantelimon) și lupta oamenilor pentru ele.

Meșteșug (2019)

O serie video dedicată atelierelor unor oameni care creează - la propriu - cu mâna lor obiecte și povești (ceramică, restaurare, brutărie, tapiserie, bijuterie). Împreună cu Black Horse Mansion. 

Biblioteca lui Psihotrop (2021)

Psihotrop recomandă cărți de citit, în stilul lui propriu. 

Proiecte offline

Revista Scena9 tipărită: din decembrie 2018, Scena9 are și o ediție pe hârtie, un almanah amplu, cu frecvență anuală, din cuprinsul căruia fac parte materiale originale, publicate de cele mai multe ori în premieră, cu focus pe cultură și societate. Până în prezent, au fost publicate șase ediții tipărite de Scena9, fiecare număr având o tematică proprie și găzduind materiale scrise, fotografiate și ilustrate de zeci de colaboratori. Până în prezent, edițiile tipărite ale revistei ai ajuns la peste 15.000 de cumpărători și la mult mai mulți cititori. 


Fiecare ediție de Scena9 a adus împreună unii dintre cei mai relevanți jurnaliști, artiști și cercetători români ai momentului, în jurul unei temei centrale explorate din multiple perspective. Fiecare număr are peste 200 de pagini și cuprinde în jur de 30 de materiale originale (texte, fotoreportaje, materiale ilustrate), realizate special pentru varianta tipărită de către echipa redacțională Scena9, alături de numeroși colaboratori. 


Dacă primul număr (2018) s-a concentrat pe portretizarea noilor generații de creatori din România, cel de-al doilea (2019) a cartografiat unele dintre cele mai importante schimbări petrecute în societatea noastră în cei 30 de ani de la căderea comunismului, cel de-al treilea număr (2020) a avut ca temă viitorul, mai precis întrebările, dilemele și fricile cu care privim înainte, într-o lume în care incertitudinea a fost masiv amplificată de pandemie.

Numărul 4 (2021) a dus în centru atenției supraviețuirea - firul roșu care leagă experiențele individuale și colective din pandemie, dar și o temă din ce în ce mai des invocată pe fondul discuțiilor publice despre un viitor incert, amenințat de transformări climatice, politice și sociale radicale. Numărul 5 (2022) a avut drept focus tema granițelor, mai actuală ca oricând în prezența unui război „aproape de casă”, a discuțiilor aprinse pe marginea migrației și a transformărilor radicale aduse de tehnologie în viețile noastre.

În 2024, după o mică absență, Scena9 a revenit c-un al șaselea număr despre greșeală: despre cât cântăresc greșelile în știință, în medicină și în justiție, despre cum încearcă statul român să-i ajute pe cei mai tineri dintre infractori să nu-și repete greșelile care i-au adus în detenție, despre lupta cu adicțiile și cum se simte din interior sistemul de educație românesc. Numărul 6 a răscolit istoria ultimului secol, pentru a înțelege efectele pe termen lung ale unor greșeli colective de proporții, care ne afectează, într-un fel sau altul, pe toți și a privit spre viitorul pe care prognozele îl schițează în culori din ce în ce mai întunecate pe spectrul anxietății ecologice căutând răspunsuri posibile. 


Pe lângă proiectele editoriale, publicația Scena9 a fost inițiatoarea mai multor proiecte interdisciplinare, realizate împreună cu colegii de la Rezidența9: proiectul „Artists in Progress” (2019), dedicat școlilor de artă din România, a fost co-finanțat de AFCN și a inclus o amplă expoziție organizată la Rezidența9 din București, dedicată artiștilor din școli, licee și universități de artă; „Ieșit din tipar” (2020) a fost o expoziție dedicată numărului doi din revista Scena9 pe hârtie, organizată la Rezidența9 din București și gândită ca o privire în procesele jurnalistice; „Front” (2024) este o expoziție itinerantă de fotografie de război, care a inclus fotografii realizate de fotojurnalistul Vadim Ghirda, câștigător al Premiului Pulitzer pentru fotografie de presă, și de fotojurnalista ucraineană Larisa Kalik, iar „Atât s-a putut” (2024-2025) a fost o expoziție colectivă despre greșeli, care a însoțit numărul #6 al revistei. 

Recomandata

Scena9 are, de asemenea, din 15 mai 2019 și un newsletter săptămânal pe teme de arte, idei & societate, cu o audiență de mai mult de 5.000 de abonați. 

Echipa

Componența echipei Scena9 s-a schimbat de-a lungul anilor. Au făcut parte din echipă jurnalistele Luiza Vasiliu, Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Delia Marinescu, jurnaliștii Ionuț Sociu și Ionuț Dulămiță. În 2025, echipa este formată din Andra Matzal, Ioana Pelehatăi, Oana Filip, Ioan Stoleru, Andra Mureșan și Vlad Odobescu (în concediu de paternitate).

Andra Matzal

co-fondatoare și editoare coordonatoare Scena9

Jurnalistă multitasking, mamă, navetistă. Mai multe despre Andra, aici


Ioana Pelehatăi

editoare coordonatoare Scena9

Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult. Mai multe despre Ioana, aici

Oana Filip

reporteră Scena9

Pasionată de lumea satului, pisici și întrebări existențiale. Mai multe despre Oana, aici.

Andra Mureșan

reporteră Scena9

Super anxioasă în plan personal, deloc anxioasă când e pe teren. Jurnalistă obsedată de dragoste, trenduri și subiecte sociale.

Ioan Stoleru

reporter Scena9

Când nu e pe munte, e pe teren, sau scrie. Uneori și pozează. Fost profesor asociat la jurnalism la Iași. Mai multe despre Ioan, aici.

Vlad Odobescu

reporter Scena9

Reporter. Căutător prin lumi mărunte. Hușean. Mai multe despre Vlad, aici.

Galerie foto

  • Copy of KLA01478
  • Front scena
  • Front scena9
  • Front
  • Front2