Ideea de Scena9 ca publicație culturală cu focus pe artele spectacolului a apărut și a fost pilotată în 2015, la inițiativa departamentului de comunicare al BRD - Groupe Société Générale. Dorind să extindă gama de subiecte acoperite de publicație, inițiatorii proiectului au venit cu ideea de a crea o echipă de jurnaliști independenți, cu backgrounduri diverse. Pentru recrutarea echipei i-au dat mână liberă Luizei Vasiliu, la momentul respectiv redactor-șef interimar al publicației culturale „Dilema Veche”. După ce s-a asigurat că publicația va avea întotdeauna garantată libertatea și independența editorială în relația cu finanțatorul, Luiza Vasiliu a adus laolaltă un grup de jurnaliști cu experiență în presa independentă, pe teme de mediu și cultură urbană: pe Andra Matzal, Ioana Pelehatăi, Vlad Odobescu și Răzvan Chiruță, în locul căruia a venit Ionuț Dulămiță. Pe 16 mai 2016, Scena9 a spus „hello, world!” internetului, cu o serie de articole despre superstaruri ale Noului Cinema Românesc, stand-up, adolescență, locuire. Pe 16 mai 2025, Scena9 împlinește 9 ani de existență.
În prezent, Scena9 este o publicație care radiografiază viața culturală din România (și nu numai). Face ordine în actualitatea culturală, scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul artistic de la noi. Incită la dialog zone care, de obicei, nu se intersectează.
Scena9 este deopotrivă un cotidian digital și revistă anuală tipărită. Până în prezent, Scena9.ro a publicat mai bine de 4.500 de materiale jurnalistice extrem de variate ca format și conținut, prin care radiografiază fenomene culturale importante ale momentului (în România și nu numai), idei care stârnesc dezbateri în spațiul public și voci pertinente ale tinerelor generații de creatori. Numărul de vizualizări înregistrate anual de Scena9.ro variază între 800.000 și 1,2 milioane. Din echipa editorială fac parte jurnaliști, fotografi, artiști multimedia, graficieni și ilustratori cu experiență bogată în domeniilor lor și cu contribuții solide la jurnalismul românesc, mulți dintre ei câștigători de premii și burse jurnalistice. În fiecare an, materiale publicate de Scena9 s-au regăsit printre cele premiate în cadrul Galei Premiilor Superscrieri, cea mai importantă competiție dedicată jurnalismului românesc. Alături de membrii redacției, pe Scena9.ro au semnat până acum peste 700 de scriitori, artiști, cercetători importanți din România și din străinătate.
Echipa Scena9 este formată din jurnaliști-curatori ai fenomenului cultural și o listă incredibilă de colaboratori (peste 600 în 9 ani de existență). Împreună stau cu ochii pe fenomenele socio-culturale ale momentului, pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, cărora le urmăresc proiectele și evoluția. Sunt atenți la vocile mai puțin auzite, cu o preocupare pentru problemele sociale ale comunităților vulnerabile cărora le dau o platformă de exprimare.