Înapoi la evenimente

Where ART Thou? București: 5 tineri artiști români chestionează supravegherea în era digitală

Where ART Thou? 2022: 5 tineri artiști români chestionează supravegherea în era digitală

A doua parte a programului Where ART Thou? (WhAt?) 2022, inițiat de Rezidența9 în parteneriat cu Simultan Festival, ia forma unei expoziții care reunește lucrările a cinci artiști români tineri, selectați în urma unei serii de workshop-uri care s-au desfășurat în lunile iunie – iulie la București și Timișoara. Este vorba de Denis Flueraru, Claudia Chiriță, Andrei Tudose, Ștefan Sava și Dorian Bolca.

 

După ce a fost vernisată la Timișoara, în cadrul Simultan Festival, expoziția Where ART Thou? va putea fi vizitată și în București, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32), în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie.

 

WhAt? este conceput ca un eveniment anual în jurul artei, științelor sociale și umaniste în care tehnologia este atât o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și o sursă de inspirație. Conceptul WhAT? 2022 mizează pe statusul invizibilității individuale sau colective în încercarea de a proteja identitatea individuală în interacțiunea din mediul digital. Totodată, oferă o analiză critică asupra aspectelor de exploatare și control ale tehnologiei digitale, conștientizarea situației și a posibilelor consecințe ale utilizărilor actuale ale noilor tehnologii, rețelele sociale, big data și sistemele de supraveghere.

 

Artiștii expozanți au fost selectați în urma unor workshop-uri mentorate de artiștii VOID Collective (Belgia), Johannes Grenzfurthner (Austria), Sarah Grant (USA / Germania), Nicolas Montgermont (Franța), profesorul Peter Osborne (UK) și filosoful Radu Uszkai (România). Mentorii i-au ghidat pe aceștia să treacă proiectele de la stadiul de idee la producție, astfel încât ele să poată fi arătate publicului:

 

Instalația multimedia DEVICE FOR REPORTING ILLEGAL LOGGING (Dorian Bolca), pleacă de la ideea problematicii tăierilor ilegale de copaci și propune un pseudo-mecanism sculptural care sa activeze sau să reactiveze conștiința colectivă asupra fenomenului, dar și să înainteze posibile soluții de monitorizare ale acestor acțiuni ilegale.

 

PÎN’ LA LUNĂ ȘI-NAPOI (Claudia Chiriță) propune să aducă în discuție problema supravegherii digitale și relația dintre tehnologiile de comunicare noi și vechi prin intermediul unui joc. Instalația ne invită să renegociem termenii participării noastre în mediul digital și ai interacțiunilor online: mai încercăm să obținem un echilibru între menținerea unui grad rezonabil de anonimitate digitală și divulgarea ușoară de informații sensibile prin acceptarea imediată a unor termeni și condiții? Ne mai pasă ce informații sunt înregistrate, distribuite și stocate despre noi?

 

INVERSE: SURVEILLANCE (Denis Flueraru) discută dezvăluirile Snowden din 2013, care au oferit o privire rară asupra amplorii supravegherii în masă efectuate de agențiile secrete în era digitală. Această privire este reprezentată în instalația interactivă prin utilizatorul care efectuează un proces de supraveghere inversă, cunoscut și sub numele de „sousveillance”, în funcționarea puterii de stat.

 

THE NEVER ENDING STORY (Ștefan Sava) explorează modul în care constrângerile severe asupra comunicării și contextului pot servi ca mijloace interactive pentru a crea un discurs emergent deschis.

 

Iar SAY IT OUT LOUD (Andrei Tudose) este un model de învățare automată dezvoltat în baza arhitecturii Generative Pre-trained Transformer 2 (GPT-2) – creată de OpenAI, 2022O, o  manifestare fizică a universului intim al lui Andrei Tudose într-o structură externă, printr-o serie de mesaje generate de algoritmi de învățare automată, în baza ideilor, cuvintelor și emoțiilor din ultimii 3 ani. Oferind toate conversațiile sale de Whatsapp unui program de inteligență artificială, Andrei construiește o oglindă pusă în fața propriei lui realități și compusă din gânduri pe care nu le-a gândit.

 

Where ART Thou este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și de Fundația9.

 

Susținut de Formul Cultural Austriac și Goethe-Institut Bukarest.

 

Partener de producție: Plan Zero

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK